چاپ        ارسال به دوست

بخش اول/

مرتضی پوستچی: شهدای پلاسکو از ورزشکاران و قهرمانان کشور بودند

مرتضی پوستچی سرپرست انجمن ورزش آتش نشانان و امدادگران در گفتگو با روابط عمومی فدراسیون ورزش های همگانی به تشریح تبعات و اتفاقات بعد از حادثه پلاسکو پرداخت و در مورد میزان آمادگی جسمانی نیروهای این سازمان صحبت کرد. 

وی در مورد اتفاقی که چند سال پیش برای ساختمان پلاسکو رخ داد گفت: افرادی که در حادثه پلاسکو شهید شده اند، جملگی از آمادگی بدنی بسیار بالایی برخوردار بودند. در جمع آنها افرادی بودند که در رشته های ورزشی عناوین قهرمانی کشور داشتند. آنها می دانستند در صورتی که دل به آتش بزنند امکان بازگشت ندارند ولی به خاطر آنکه نمی خواستند سوختن مردم و همکاران خود را ببینند دل به آتش زدند و از میان ما پرکشیدند. شهدای پلاسکو با بذل جان خود، آبروی جامعه آتش نشانان را خریدند و مصداق انسانیت شدند. 

پوستچی با اشاره به اینکه پس از  حادثه پلاسکو بسیاری از همکاران و همدوره ای های آتش نشانان شهید در وضعیت روانی خاصی قرار گرفتند، گفت: با وجود اینکه یکی از پیش شرط های آتش نشانی از جان گذشتن و احتمال شهید شدن است،‌ اما باید به این نکته نیز توجه داشت که آتش نشانان با وجود پذیرش امکان شهادت در هر روز با مسئله ی دیگری نیز روبرو هستند.

وی افزود: از آنجایی که فضای حاکم بین آتش نشانان یک ایستگاه دوستانه و بسیار عمیق هست،‌ فرض اینکه که پس از یک عملیات به پایگاه برگردی و با جای خالی همکاری که یک ماه یا چند سال با او در عملیات های مختلف شرکت کردی از هر نظر تکان دهنده است. 

او ادامه داد: هر آتش نشان در آغاز روز به خانواده خود و همکاران سلام می گوید،‌ اما هیچ تضمینی وجود ندارد که فردا دوباره اعضای خانواده و همکاران آن سلام را بشنوند. از آنجایی که این حادثه بسیار مهیب بود و در کمتر از نصف روز تعداد قابل توجهی از همکاران توانمند و شجاع ما به رحمت خدا رفتند، ماه های نخستین این واقعه شرایط بسیار سختی بر همکاران آتش نشان حاکم بود، چرا که جای خالی دوستان بیش از همه مشهود بود.

این مسئول ادامه داد: اما از آنجایی که آتش نشانان، شهادت را آمیخته به ذات کار خود می دانند، بازیابی فردی همکاران از همان هفته های نخست پس از حادثه پلاسکو آغاز شد. نوعی خودیاری و دگریاری در بین همکاران شکل گرفته بود که برای التیام ایشان بسیار ضروری بود. البته در بعد عقیدتی و باور به انجام کار درست و موثر مسئله‌ای بود که واقعا کمک حال آتش نشانان بود. 

سرپرست انجمن ورزش آتش نشانان و امدادگران اظهار داشت: امور مرتبط با مشاوره و کارهای عمیق روانشناسانه در حادثه پلاسکو مشهود بود، تا مدت ها برخی اقدامات روانشناسانه انجام می شد و پس از مدتی رها شد. در مجموع نوعی خلاء در مواجهه با مسائل روانشناسی صنعتی وجود دارد.

وی ادامه داد: گویا در کشور توجهی به این امر نمی شود، اما در دیگر کشورها توجه به حضور روانشناس بسیار کلیدی است و معمولا پس از حوادث مهیب خدمات روانشناسانه موثری به پرسنل تحت پوشش خود ارائه می کنند. جایگاه این امر در مسائلی چون پلاسکو اهمیت دوچندانی می یابد. در مجموع خلاء روانشناسی صنعتی متناظر با نوع فعالیت در فضای سازمانی کشور کاملاَ مشهود است. 

پوستچی یادآور شد: یکی از مهم ترین پیامدهای حادثه پلاسکو شکل گیری طرحی در خصوص مواجهه با ساختمان های قدیمی شهر بود، هم چنین مواجهه موثر با ساختمان هایی که در حال ساخت اند و محل رجوع جمعیت قابل توجهی از مردم اند. همچنین در بعد تجهیزات استان تهران، تجهیزات بهتری را دریافت کرد و سیاست جدیدی اتخاذ کرد.

سرپرست انجمن ورزش آتش نشانان و امدادگران ادامه داد: باید در نظر داشته باشیم، آتش نشانی محاط به حوزه شهر می شود، یعنی آتش نشانی شهری، زمانی که حادثه ای در این ابعاد رخ می دهد، صرفا از توان حوزه آتش نشانی شهری خارج است،‌ باید تفاهم نامه هایی بین سازمان های خاص و آتش نشانی منعقد بشود که در زمان بحران خیلی سریع وارد میدان بشوند و کمک حال سازمان آتش نشان شهری بشوند. 


١٤:٣٩ - دوشنبه ٥ دی ١٤٠١    /    شماره : ١٨٩٤    /    تعداد نمایش : ٨٢١